måndag, juli 02, 2007

Idealet

Mamman vill gärna vara smart och lite svår och ja tack, gärna allmänbildad. Hon vill kunna allt om litteraturen, uttala franska ord rätt och förklara kluriga begrepp.

Hon vill gärna vara en supermamma, en som alltid har kex (osötade, of kårrrs), spade och en extra tröja i vagnen. En som alltid skuttar käckt på lekplatsen och torkar och putsar och balanserar en take-away-latte utan att spilla på sitt barn. Väl hemma lagar supermamman mustiga grytor och väldoftande äpplepajer, hon bakar bullar och kokar varm choklad. Inte oboy.

Dessa ideal, målbilder i mammans liv är lite fåniga, men inte så som det som nu ska yppas.

Mamman vill vara tjusig. Smal, borderline mager. Med svallande, blankt hår, rak näsa och blunddockeögon. Den tjusiga mamman har alltid perfekta kläder, hon skulle aldrig nedlåta sig till att använda mammans rosa nattlinne med kaffefläckar och mysbyxor. Hon gör hårinpackningar och går på manikyr. Hon shoppar på NK. Den riktiga mamman har alltid bäbisen med sig och att gå på salong i det sällskapet skulle ge mamman hjärtsnörp istället för vackra naglar.

Den vackra mamman fikar säkert inte. Mamman och bäbisen fikar. Dom leker fina damer och mamman dricker latte och bäbisen äter mjölkskummet med en sked. Dom delar en bulle, om hon är snäll får mamman smaka. När bäbsen tröttnat slänger hon porslin i golvet så att mamman ska förstå att det är dags att gå.

Mamman har helt enkelt inte tid att vara tjusig. Så måste det vara.

4 kommentarer:

Anna sa...

Vad fin bloggen blev! Jag vill också ha en räknare. Kram från en som är glad att få fika med mamman och bäbisen

Anonym sa...

Men en sak som mamman faktiskt nästan måste lära sig, det är spanska. För hur ska hon annars kunna förstå kommentaren till morfar-bilds-inlägget?

Anonym sa...

Ojdå, jag menar kommentaren om bäbisens identitetsproblem.

Anonym sa...

eller... är det spanska? Det kanske är latin? Eller esperanto?

Oj förlåt för spammandet...